Development of E-administration Services in Poland - Świątek, Władysław (Scientific Journal of Bielsko-Biala School of Finance and Law, 2019)
Rozwój technik komunikacyjnych i informacyjnych powoduje, że wymagania obywateli wobec administracji państwowej są coraz większe. Aktualnie społeczeństwo wymaga ciągłego poszerzania usług administracyjnych w formie elektronicznych kanałów dostępu do urzędów i możliwości zdalnego załatwiania spraw. W niniejszym opracowaniu przedstawiono sposób pomiaru elektronizacji administracji publicznej przy wykorzystaniu E-Gavernment Digital Index oraz jego budowę. Przedstawiono uwarunkowania rozwoju e-usług w Polsce na tle innych krajów. Wskazano również główne bariery związane z dalszym rozwojem e-usług przed którymi stoi administracja publiczna w Polsce w erze społeczeństwa informacyjnego.