Analysis of Operating Costs of the Diagnostic Imaging and Interventional Radiology Centre at John Paul II Upper Silesian Children's Health Centre in Katowice - Świątek, Władysław; Głowoc, Sebastian (Scientific Journal of Bielsko-Biala School of Finance and Law, 2019)
Odpowiednio zorganizowany system rachunkowości mogący dostarczać odpowiednich informacji o ponoszonych kosztach w podmiotach leczniczych jest podstawowym elementem umożliwiającym racjonalne podejmowanie optymalnych decyzji w zakresie ich działalności. W niniejszym artykule przedstawiono system rachunkowości jako system informujący dostosowany do specyfiki podmiotu leczniczego. Przedstawiono propozycję grupowania kosztów pod względem zasobowym, co umożliwia odpowiednie zarządzanie i optymalizację kosztów podmiotów leczniczych. Dokonano analizy kosztów poniesionych w roku 2017 przez Zakład Diagnostyki Obrazowej i Radiologii Zabiegowej Górnośląskiego Centrum Zdrowia Dziecka im. Jana Pawła II w Katowicach przy zastosowaniu podejścia zasobowego.