Organization and Functioning of Intelligence Formations since the Creation of Czechoslovakia Until the End of World War II - Dworzecki, Jacek (Scientific Journal of Bielsko-Biala School of Finance and Law, 2019)
W artykule omówiono tworzenie, organizację i funkcjonowanie formacji wywiadowczych działających na terenie Czechosłowacji w okresie od utworzenia samodzielnego państwa aż do zakończenia II wojny światowej. Przedstawiono zarówno mechanizmy werbowania etatowych funkcjonariuszy i żołnierzy wywiadu jak również współpracowników cywilnych. Ponadto przybliżono metody działań agentów wywiadu a także stosowane modele zarządzania posiadanym kapitałem ludzkim i operacyjnym oraz przykłady konspirowania działań podejmowanych przez wyspecjalizowane komórki wywiadowcze.